Top
Adem, de stem van de ziel – Ilse Middendorf – Sonorant
fade
303
post-template-default,single,single-post,postid-303,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Adem, de stem van de ziel – Ilse Middendorf

Adem, de stem van de ziel – Ilse Middendorf

Hieronder vind je een prachtige impressie van Ilse Middendorf, de grande dame van het ademwerk, en met name de ervaarbare adem. Helaas is ze enkele jaren geleden overleden. Als ik deze film bekijk, word ik altijd zo geraakt door haar vreugde en vitaliteit, en tegelijkertijd haar enorme rust en geworteldheid. Adem is voor haar een sleutel tot het leven, niet als theoretische notie, maar als daadwerkelijke ervaring.

De ervaarbare adem, wat is dat eigenlijk?

Als je bezig bent met je dagelijkse dingen, je werk, op weg om je kinderen op te halen, aan het eind van de dag op de bank voor de TV, slapend in je bed: je ademt de hele dag door, en dat doe je grotendeels onbewust. Gelukkig maar, want als je iedere ademteug bewust zou moeten sturen, dan had je geen tijd meer over voor andere zaken. Je ademhaling is, net als je hartslag en andere vitale processen een door je eigen lijf geregeld systeem, een reflex. Zelfs al zou je willen, je kunt niet bewust besluiten niet meer te ademen.

Het tegenovergestelde van je onbewuste adem, is het ademen op wilskracht. Dit is het ademen vanuit het doen, het ademen met een doel. Deze manier van ademen zie je bijvoorbeeld bij bepaalde (kracht)sporten, maar ook bij yoga en meditatietechnieken, waar adem bewust wordt ingezet om een bepaalde zijnsstaat te verkennen. Zelfs bij het spreken, en zeker bij het zingen wordt je adem dienstbaar aan een hoger doel: om een frase uit te zingen, heb je een bepaalde ademlengte en hoeveelheid lucht nodig.

Aandachtig waarnemen

Een andere ademmogelijkheid, die uitvoerig is onderzocht, verkend en beschreven door Ilse Middendorf, is de ervaarbare adem. Dit is de adem die ontstaat uit het niet-doen, het laten zijn wat er is in jouzelf in in zichzelf.  Bij deze ademmogelijkheid ga je  jezelf zodanig uit de weg dat je waarnemer wordt van je eigen onbewuste adembeweging.  Met een bepaalde mate van verwondering, zonder te sturen, zonder te willen, zonder te doen.

In deze staat van aandachtige waarnemer laat je je adem komen. Precies zoals je adem op dat moment is, met z’n eigen kwaliteit, ritme, temperatuur, ruimte. En je laat hem weer gaan. En je wacht tot de volgende inademing zichzelf weer aandient. Je ontvangt hem, zonder wilskracht, maar met aandacht.

In je adembeweging valt van alles op te merken: fysieke veranderingen, je lijf dat uitzet en weer leegloopt. De kwaliteit van je adem: stromend, stokkend, ruim, nauw, klein, groot, pijnlijk, beweeglijk. Waar komt de adem in je lijf, waar is het dicht of hard? Waar kun je voelen? Waar zit spanning?

Ontdekkingen

Het volgen van je adembeweging, je overgeven aan wat het moment je brengt zonder daar iets van te vinden, brengt een heelheid in lichaam, geest en ziel. Het brengt verbinding: met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen.

Dat kan zich uiten in vele vormen: van veranderingen in je waarnemingsvermogen tot inzichten die plotseling voorbijkomen. Energie die gaat stromen, een spanning die zich toont. Een vraag die zichzelf stelt, een leven dat (nieuwe) richting krijgt. Of simpelweg een heerlijke nacht slaap, een moment van rust en reflectie in de hectiek van alledag.

Links

Werken met de principes van de ervaarbare adem?
Probeer een individuele sessie bij Sonorant.

Adem, stem en boventonen

Het Ilse Middendorf instituut voor ervaarbare adem

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.