Top
Goedesmorgens, ook zo mindful deze morgen? – Sonorant
fade
351
post-template-default,single,single-post,postid-351,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Goedesmorgens, ook zo mindful deze morgen?

Goedesmorgens, ook zo mindful deze morgen?

Als ik even niet met klank bezig ben, ben ik aan het werk als technisch schrijver en projectleider in de luchtvaart. Kantoorwerk dus, vier dagen in de week. En dat vind ik heerlijk, ik kan er echt m’n ei in kwijt.  Denkwerk, deadlines, verschillende mensen, verschillende onderwerpen, planningen, voortgangsrapportages, visies en missies: dat bevalt me goed.

En hoe ik ook hou van klank, zingen, rust en meditatie, ik wil ook -juist- me blijven bewegen in de ‘echte’ wereld, en niet wegzweven in wonderland zoals Riekje Boswijk dat zo mooi omschrijft. Want ja, ik ben Maaike van de klank en muziek, maar ik ben ook Maaike de netwerker, de denker, de regelaar.

Werkplek – oefenplek

Ik werk dus graag in een zakelijke organisatie. Niet alleen omdat ik het belangrijk vind om voeling te houden wat er daar speelt, maar ook omdat juist de kantooromgeving zich uitstekend leent voor het beoefenen van mindfulness, zo op de keper beschouwd.

Tina, the technical writer

(bron: www.dilbert.com)

Wat oefensituaties:

  • ik zit -ongevraagd- acht uur per dag, vier dagen in de week met dezelfde mensen in een kantoor. Dat is meer tijd dan ik met m’n partner doorbreng. Sterker nog, ik ken sommige collega’s al langer dan m’n partner. Relatiemanagement op de vierkante meter: vooral een kwestie van ‘laten’ (en dat gaat gelukkig prima, ik kan me geen leukere collega’s wensen).
  • ik breng een groot deel van mijn tijd door achter de aandachtsvreter-pur-sang: het beeldscherm. Ik tieperdetiep zo een hele dag vol, als ik niet oppas verdwijn ik nog eens in dat beeldscherm. Zo op z’n tijd even nagaan of er nog een nek tussen m’n hoofd en m’n schouders zit: mwah, geen overbodige luxe.
  • routinematig en detailistisch werk:  ik schrijf technische teksten en instructies. Meestal heel boeiend werk, maar soms ook ronduit saai. Met liefdevolle aandacht je eigen werk controleren op tik- en spelfouten…hoe zen wil je het hebben?
  • deadlines: check, ook daar werk ik regelmatig mee. En lang niet altijd zijn ze haalbaar. Werken tegen de klok, soms ook om aan het eind te horen dat we het toch maar anders gaan doen. Go with the flow, maar dan zonder flow, zeg maar.
  • communicatie: het lijkt zo simpel, samen een project uitvoeren. De klant zegt wat hij wil, wij bouwen het, et voila! Wat er allemaal mis kan gaan, zie je in dit prachtige voorbeeld  (klik om te vergroten):

Boomschommel

Lijf

Zoals je ziet, zo’n kantooromgeving is de ideale plek om je liefdevolle en aandachtige aanwezigheid in het hier- en nu te praktiseren. En je krijgt er nog voor betaald ook. Profiteer daarvan, zou ik zeggen, maar hou het wel werkbaar en in balans. En vooral: vergeet je lijf niet. Want dat is een belangrijke bondgenoot in het leuk houden van je werk. Van stress signaleren tot contact leggen, van omgaan met weerstand tot jezelf presenteren: het lukt zoveel beter als je in verbinding staat met wat je lijf je te vertellen heeft.

In volgende blogs ga ik wat meer in op hoe je stem- en lichaamswerk kunt gebruiken op je werkplek. Heb je onderwerpen waar je graag wat meer over zou willen weten? Specifieke vragen, of herken je dingen? Laat gerust een reactie achter, hier, op Twitter of op Facebook.

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.