Top
Zingen bij de shrutibox – Sonorant
fade
256
post-template-default,single,single-post,postid-256,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Zingen bij de shrutibox

Zingen bij de shrutibox

Shrutibox

Een van de activiteiten die dit najaar bij Sonorant op de agenda staat, is de introductie klankmeditatie. Daarin maak ik gebruik van een bijzonder instrument: de shrutibox. Dit is een klein houten harmonium dat met name in de Indiase klassieke muziek wordt gebruikt om een lange, ononderbroken klank te maken. Hier kun je een stukje shrutibox horen: www.shrutibox.co.uk

Deze klank, die ook wel bourdontoon wordt genoemd, vormt als het ware een behaaglijk bedje voor je eigen stem. Doordat hij maar doorklinkt en doorklinkt kun je je stem rustig laten dragen door deze toon, waardoor het afstemmen tijdens een klankmeditatie makkelijker wordt.

Reis door klank

KlankwereldAls je een tijdje zingt bij de shrutibox, gaat er een wereld open. Door de eentonigheid van de bourdontoon en het constant daarop afstemmen met je stem, ontstaat er rust en ruimte in je oren en je lijf. Al zingend ontdek je steeds meer in die ene toon: verschillende kleuren, kleine klankschakeringen, boventonen die beginnen mee te zingen…klank wordt op die manier een ruimte waarin je kunt ronddwalen, keer op keer, met steeds meer verdieping.

Tegelijk doet de klank van de shrutibox van alles met jou. De doordringende klank van de shrutibox brengt je hele lijf in trilling, en versterkt de trilling van je eigen stem. Aanvankelijk begin je als  zanger en instrument. Maar na een tijdje zingen is het vaak al niet meer duidelijk waar je stem ophoudt en de klank van de shrutibox begint. Soms lijkt het zelfs wel alsof de shrutibox terugzingt!

Stilte in de klank

Gaandeweg wordt je stem steeds rustiger en zachter, totdat je meer zingt vanuit intentie en energie dan vanuit fysieke klank.  En zo reis je geleidelijk naar het einde van de klank toe, totdat je stem niet meer hoorbaar is, en de shrutibox stopt met spelen.

Klaar?

Dat lijkt misschien zo, maar in je lijf resoneert de klank door, van het puntje van je tenen tot het topje van je kruin. Misschien merk je nog niet eens dat de hoorbare klank al gestopt is.

Deze bijzondere staat van gelijktijdige klank en stilte:  ‘stilte in de klank’, daarin vind je rust en energie, verstilling en beweeglijkheid,  vragen en antwoorden, ruimte om emoties en gedachten even te laten, en om simpelweg te zijn.

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.