Top
Framedrummen met Glen Velez – Sonorant
fade
1070
post-template-default,single,single-post,postid-1070,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Framedrummen met Glen Velez

Framedrummen met Glen Velez

Zo’n twee weken geleden vond m’n eerste workshop plaats in Meneer de Wit, en wat voor eentje! Oorspronkelijk had ik een dagje zingen en stemwerk ingepland, maar toeval wilde dat framedrummer Glen Velez in Nederland was. Ik had hem gevraagd of ik bij hem mocht komen lessen, maar dat kon alleen op -je raadt het al- mijn workshopzondag.

Tsja, wat doe je dan…de stoute schoenen aantrekken en hem uitnodigen voor een workshop! En zo kon het dus gebeuren dat we met vijf enthousiaste deelnemers op een zonnige zondagmiddag zaten te framedrummen met Glen Velez. Voor degenen die hem niet kennen, da’s deze meneer:

 

 

En wat een heerlijke middag was het. Of je voor het eerst een trommel vasthield, of juist al een paar jaar ervaring had: dat maakte helemaal niets uit. Op hele rustige en bescheiden wijze zorgde Glen er voor dat er voor iedereen ergens een aanknopingspuntje was. Door ieder ritme eerst steeds te zingen, te stappen of te klappen, kreeg je lijf alvast de gelegenheid om het ritme te leren kennen. Met als resultaat dat we na niet al te lange tijd al behoorlijk complexe combinaties aan het spelen waren.

glenveleztar

Naast dat we zelf speelden op tar, werden we door Glen ook nog eens getrakteerd op prachtige solo’s op riq, tar, en met shakers. Echt waanzinnig gaaf: een heen-en-weer gaande techniek uit Zuid-Amerika, gecombineerd met een op-en-neer gaande techniek uit Afrika. Wat een feest om naar te luisteren en te kijken!

Ook framedrummen?

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, en zelf ook een keer willen komen spelen? Glen komt in april weer naar Nederland. Bij voldoende belangstelling organiseer ik weer een workshop. In de tussentijd ben je op zondagen van harte welkom om kennis te komen maken met de framedrum. Hou de agenda in de gaten!

Call-en-response

Een van de onderdelen van de workshop was call-en-response. Bij call-en-response zingt of speelt iemand een muzikale frase, waarop de groep antwoordt met een vaste andere muzikale frase. Klinkt ingewikkeld? Probeer het zelf maar:

Call: die zien we nooit meer…

Response: (die kun je vast zelf wel raden)

Hieronder vind je een aantal call-en-response combinaties die we hebben geoefend, eerst zingend, daarna spelend. Klap-open-open is het klapritme, waarbij klap een klap is met je handpalm naar beneden (een echte klap dus), en open een klap met je handpalm naar boven (een klap zonder geluid). Dit ritme is je pulse, en blijft steeds doorlopen. Als je bij de laatste Open bent, ga je dus weer terug naar de Klap. Onder het klapritme staat het spreekritme. Dat lees je van links naar rechts. De call staat cursief gedrukt.

 Enkel tempo/ enkele response

 

Klap Open Open
ta ta ta ta taka taka
dum taka taka dum taka taka
dum

 

Dubbel tempo / enkele response

 

Klap Open Open
ta ta ta ta taka taka dum taka taka dum taka taka
dum ta ta ta ta taka taka dum taka
taka dum taka taka dum

 

 Enkel tempo / geluste response

 

Klap Open Open
pa pa pa pa taka taka
dum taka taka dum taka taka
taka taka dum taka taka dum
taka taka taka taka dum taka
taka dum taka taka dum

Dubbel tempo / geluste response

 

Klap Open Open
pa pa pa pa taka taka dum taka taka dum taka taka
taka taka dum taka taka dum taka taka taka taka dum taka
taka dum taka taka dum

 

 

 

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.