Top
Verbinding verbroken? – Sonorant
fade
3643
post-template-default,single,single-post,postid-3643,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Verbinding verbroken?

Verbinding verbroken?

Gisteren was ik in Hoogeveen, om een muzikale lezing over Allerzielen te geven aan de Remonstrantse gemeenschap daar. In mijn vorige lezing heb ik hen leren kennen als een hele bevlogen en betrokken groep mensen, enorm open en nieuwsgierig. Ik verheugde me dan ook zeer op een nieuwe ontmoeting.

 

Voorafgaand heb ik veel getwijfeld bij het thema ‘Allerzielen’. Zou ik het durven? In plaats van een algemeen verhaal-met-geijkte muziefragmenten, mijn eigen persoonlijke ervaringen vertellen bij het afscheid van Victor, een van m’n dierbaarste vrienden?

 

 

Ik heb het erop gewaagd. Moest dat ook wel van mezelf, omdat ik na Victors overlijden zelf zo’n enorme moeite heb gehad om er over te praten. Niet omdat ik niemand in de buurt had, maar omdat ik heel moeilijk vond om mezelf toe te staan om ‘gewoon’ verdriet te hebben, niet sterk te zijn, steun te vragen aan anderen.

 

Juist omdat praten in zo’n situatie zo enorm kan opluchten, heb ik besloten om mijn eigen ervaringen bij Victors overlijden als rode draad te gebruiken in mijn lezing. Vanaf het moment dat ik het hoorde tot de dag na z’n uitvaart.

 

Een van m’n dierbaarste ervaringen uit die tijd, was toen Arjan en ik op vakantie waren, niet zo lang na Victors overlijden. We liepen met z’n tweetjes over ons favoriete strand in Engeland om fossielen te zoeken. Ik praatte in die tijd in gedachten nog veel met Victor, en toen ik zo over het strand aan het speuren was, vroeg ik hem of hij me misschien een mooi fossiel kon laten vinden, als seintje van dat hij nog in de buurt was.

Dat gebeurde natuurlijk niet, en ik was me al half aan het verontschuldigen dat ik het had gevraagd, want hee, zo werkt het niet met die hemel, en dat mag je toch helemaal niet vragen, en tuurlijk vind ik niets…totdat ik opkeek naar de horizon.

 

 

Wat was het mooi om deze herinnering in Hoogeveen te kunnen delen. Herkenning, bij sommigen een traan, en bij ons allemaal het besef dat we niet alleen zijn. Nooit. Daarover mogen praten, dat te mogen delen en daar troost en steun in mogen ervaren. Daar ben ik dankbaar voor.

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.