Top
Het verschil maken – Sonorant
fade
3983
post-template-default,single,single-post,postid-3983,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Het verschil maken

Het verschil maken

Vandaag was ik in Rijswijk voor een periodiek kopje thee met Gerard de Leede, mijn leraar Engels op het Interconfessioneel Makeblijde College. ‘De Leede’ was by far m’n favoriete leraar, vanwege z’n prachtige voordracht van Shakespeare, en vanwege een bijzondere herinnering.

 

Mijn eindexamenjaar bestond vooral uit oefenen. Heel veel oefenen. Multiple-choiceexamens welteverstaan, want dat was helaas het gevolg van mijn keuze voor een vakkenpakket met alle talen. (En ja tuurlijk, daar zaten ook voordelen aan, want stel je voor: anderhalf jaar op de bank met een pot thee en een stapel goede boeken…er zijn ergere manieren om je middagen door te komen!)

 

Die oefenexamens gingen me vrij makkelijk af, en na een week of drie was ik er voor Engels wel uit: verder oefenen had wat mij betreft geen zin meer, dat eindexamen zat wel snor. Maar ja, hoe kwam ik dan de rest van m’n examenjaar door?

 

Ik herinner me dat ik een paar dagen later in lokaal 303 aan m’n tafeltje zat (zo’n oud donkerbruin Eromes-exemplaar uit Wychen), en met gepaste tegenzin zat te wachten op weer een oefenexamen. In plaats smeet ‘de Leede’ met een enorme klap een dikke pil voor m’n neus. ‘Zo’, zei hij, met z’n armen over elkaar, ‘ga jij daar maar mee aan de slag, en als je klaar bent, dan praten we wel weer verder’.

 

Die dikke pil stond vol met middel- en oud-Engelse teksten, inclusief een woordenlijst achterin. En de rest van het jaar ontdekte ik al lezend en vertalend een wereld vol prachtige verhalen, wonderlijk schrift, bloedige geschiedenis, taalpuzzels, ritme en rijm.

Dat moment is me altijd bijgebleven, en heeft een grote rol gespeeld in mijn studiekeuze en mijn verdere ontwikkeling.

 

Drie jaar geleden heb ik Gerard opgespoord en heb ik hem kunnen bedanken voor het verschil dat hij heeft gemaakt. Daar is inmiddels een mooie traditie uit voortgekomen: periodiek een kop thee in de Boogaard, wat mijmeren over school, Engeland, boeken en de wereld.

 

Fijne momenten, iets om dankbaar voor te zijn.

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.