Top
Leestip: Op de bank – Sonorant
fade
3732
post-template-default,single,single-post,postid-3732,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Leestip: Op de bank

Leestip: Op de bank

Ik had hem al een tijdje liggen, m’n Kobo e-reader, maar sinds m’n vakantie ben ik er pas goed aan verslingerd geraakt. Vooral ook omdat ik de laatste tijd wel erg vaak automatisch naar m’n iPad greep voor doelloos rondgesurf. M’n vrije uurtjes verdwenen in een zwart gat waarvan ik vermoed dat daar ook m’n enkele sokken, volle batterijen en geheugenkaartjes te vinden zijn. Dus als ik nu naar een tablet grijp, zorg ik ervoor dat dat m’n e-reader is.

 
En dat laat zich merken, want m’n ebooks vliegen er aardig doorheen. Op dit moment heb ik net Op de bank van Florien Vaessen, uit, een autobiografie over een manager bij een bank die van de ene op de andere dag met een burn-out thuis komt te zitten. Een verhaal over hoe je je ongemerkt zo aan een bedrijfscultuur kunt aanpassen dat je jezelf onderweg volledig kwijtraakt.

 

Tegelijk is het een pleidooi om als grote organisatie eens goed te kijken naar hoe het toch kan dat een op de zeven mensen letterlijk ziek wordt van het werk. Valt dat nog te beschouwen als een fenomeen op individu-niveau? Is er dan niet veel eerder sprake van een organisatiebreed of zelfs maatschappelijk probleem? Zijn we de menselijke maat niet veel te veel uit het oog verloren, en kun je daar als corporate omgeving uberhaupt nog wat aan doen?

 
Sommige dingen zijn zo herkenbaar: de opluchting als blijkt dat je klachten fysiek zijn te verklaren (Vaessen krijgt uiteindelijk de diagnose Pfeiffer, net als ik zo’n 18 jaar geleden), het zelf als laatste doorhebben dat je alleen nog maar met je werk bezig bent, altijd alles op willen lossen…en dan de ironie van dat ene grote verschil: bij mij gebeurde dat niet bij een bank. De bank was voor mij juist een stap naar een nieuw vakgebied en meer zelfontplooiing. Of ik dat daadwerlijk ga vinden? De tijd zal het leren. En ik leer in ieder geval enorm veel over mezelf sinds ik van baan ben gewisseld.

 
Erg prettig aan dit boek: het is geen zelfhulpboek, maar een scherpe observatie over mechanismes en dynamiek die je niet alleen bij de bank, maar eigenlijk bij ieder groot bedrijf vindt. Wat is ‘normaal’, waar wil ik me aan aanpassen, wat zijn mijn eigen waarden, hoeveel van mezelf neem ik mee naar m’n werk: het zijn vragen waar we volgens mij allemaal wel eens tegenaan lopen. Vaessen beschrijft ze treffend, eerlijk en met humor.

Maaike
3 Comments
  • Wilma Phillipson

    Ik zie het in mijn werk, de ouderenzorg, ook. Iedereen raakt opgebrand. Ik probeer in de beperkte tijd mijn werk zo goed mogelijk te doen en vooral niet mee te doen aan het zeuren onderling. Dat is voor mij de manier om dit werk leuk te blijven vinden en daarnaast een hele hoop andere dingen te kunnen doen.

    17-04-2017 at 10:16 am
  • Maaike

    Dat klinkt inderdaad echt als een hoek waar flinke klappen kunnen vallen als het gaat om opbranden. Lijkt me niet makkelijk om jezelf daarin overeind te houden!

    Je werk zien als een van de vele dingen die je doet, dat probeer ik ook in de praktijk te brengen. Mezelf niet te veel te laten meevoeren. Ik ben net van baan gewisseld, dus dan is dat een stuk makkelijker 🙂

    Ik merk dat het bij mij ook helpt als ik m’n enthousiasme af en toe iets temper. Even afstand nemen, dan blijft er genoeg betrokkenheid over zonder dat ik zelf leeg-of stukloop.

    17-04-2017 at 5:54 pm
  • Wilma Phillipson

    Herkenbaar. Ik ben ook in november van werkgever gewisseld. Dan gaat dat inderdaad makkelijker. Doordat ik er op die manier ingestapt ben is het voor iedereen duidelijk hoe ik wat, mijn werk betreft, in elkaar steek.

    17-04-2017 at 6:16 pm