Top
Uit de oude doos: Maaike schrijft – Juli 2003 – Sonorant
fade
3575
post-template-default,single,single-post,postid-3575,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Uit de oude doos: Maaike schrijft – Juli 2003

Uit de oude doos: Maaike schrijft – Juli 2003

Mijn TV-avond is helemaal goed: Smack the Pony en het Uur van de Wolf.

Van de VPRO-site: de Guepinomaat- altijd kloppende stellingen over vijf levensterreinen: KUNST, LIEFDE, POEZIE, MAATSCHAPPIJ en RECHT.

]]> 7/30/2003 09:12:59 PM Maaike Woorden in de ban

Lake Superior State University houdt al sinds 1976 een lijst bij met woorden die in de ban zouden moeten vanwege “Mis-Use, Over-Use and General Uselessness”.

Voorbeeldje uit 1997: Aromatherapy – “This catchy word can be found on the labels of everything from shampoo bottles to air fresheners. If it’s truly ‘therapy’, perhaps I should come at a higher price.”

]]> 7/30/2003 07:52:15 PM Maaike Maar gelukkig ook treinhumor

Op Omroephumor.nl staat een mooie verzameling NS-uitspraken, -anekdotes en -moppen. Zoals deze:

Gehoord op het station in Zwolle: “Attentie, attentie, hier volgt een mededeling voor de reizigers in de richting Groningen: De trein naar Groningen is zojuist vertrokken.”

Zelf hoorde ik onlangs: “Dames en heren, de stoptrein naar Leiden heeft …[lange stilte, gespannen blikken op het bord] …geen vertraging.” Slim van de NS, je eerst laten anticiperen op een rotgevoel, zodat je daarna extra blij de trein instapt.

]]> 7/30/2003 03:10:13 PM Maaike Kleine treinergernis
Waarom zitten mannen toch altijd met hun benen wijd? Er horen toch twee personen te kunnen zitten op een bankje?

]]> 7/30/2003 09:22:22 AM Maaike Huh?

Vanmorgen op Planet.nl: ‘Ongezonde mensen ontbijten niet’.

Huh? Is dat niet andersom? Dat mensen die niet ontbijten doorgaans ongezonder zijn dan mensen die dat wel doen? Niet helemaal, Finse onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die niet ontbijten een ongezonde levensstijl hebben. Is er nou echt onderzoek voor nodig om dat uit te vinden?

Overigens is het plaatje van het ontbijt op Planet ook niet echt gezond: een combinatie van zuivel, graan, vlees en vet op je nuchtere maag…yuk! Bovendien is je lichaam zoveel energie kwijt aan het verteren van dat voedsel, dat je de rest van de morgen maar weinig klaarspeelt. Als je dan toch wil ontbijten, neem dan liever water en fruit.

]]> 7/29/2003 10:12:48 AM Maaike Windhozen, Boudewijn Buch en de LOI

Leuk, multitasking: ik wilde graag een stukje loggen over de windhozen op het IJsselmeer, met op de achtergrond de TV aan. Hoor ik daar Boudewijn Buch; hij mocht in de New York Public Library een eerste druk bekijken van een brief waarin Columbus voor het eerst over Amerika spreekt. Het is een document uit 1493, zorgvuldig ingepakt in laagjes zuurvrij papier. Terwijl de suppoost die velletjes weghaalt, zie je de verwachting en de spanning duidelijk op het gezicht van Buch. De manier waarop hij zo oprecht en verwonderd zich helemaal gelukkig staat te voelen bij het aanzicht van die brief, dat vind ik toch wel zo mooi.

M’n eerste les Duits teruggekregen van de LOI: een 7. Ik krijg altijd de neiging om met die leraren in discussie te gaan, maar daar zijn de bij de LOI heel slim in: je kunt niet terug-replyen.

]]> 7/28/2003 07:55:24 PM Maaike En hoe doe je dat dan, vroeg opstaan?
Ik ben zelf geen ervaringsdeskundige, mijn natuurlijk ritme loopt van 14:00 tot 02:00. Maar soms overkomt me dat, vaak op zondagavond: de slapeloosheid. Netjes alles voorbereid, 22:00 naar bed met een boek, 22:30 licht uit en 22:31: *BAM*, klaarwakker.

Nou was vannacht m’n melk ook nog bedorven (kwam ik pas achter nadat ik hem gekookt had en de eerste slok, of liever gezegd, hap nam), m’n oordoppen poreus en waren m’n tomatenpillen op, dus dat betekende dat ik kon gaan liggen wachten op de slaap die natuurlijk niet kwam. Om 05:00 was ik het zat en bedacht me dat als ik dan toch brak op m’n werk ging zitten, ik dat net zo goed wat eerder kon doen, zodat ik ook eerder naar huis kon. Dus ik heb m’n verstand op nul gezet en ben onder de douche gaan staan.

Resultaat: om 06:00 zag ik vanuit de trein de zon opkomen en vroeg ik me af waarom, waarom ik zo nodig vroeg m’n bed uit moest. Nu gaat het wel weer.

]]> 7/28/2003 04:42:58 PM Maaike Gaap

Voordeel van een nacht slecht slapen: je bent vroeg op je werk.

]]> 7/28/2003 07:23:31 AM Maaike Hysterisch moment
In de auto met Cyphersnow even verder gekletst over dancemuziek. Volgens mij draait dance om het ‘hysterisch moment’: dat extatische punt in de muziek waar het publiek massaal uit z’n dak gaat. Mijn mooiste moment zit in Salva Mea van Faithless, vlak voordat de echte beat begint.

Zo’n moment moet worden voorbereid; hoe beter de DJ, hoe mooier dat moment. Een net-beginnende DJ gaat gewoon recht van A naar B, maar bij bijvoorbeeld Faithless of Tiesto is de weg naar het moment heel complex, met allerlei variaties in filters en volume. Daardoor klinkt hun (vaak eenvoudige) melodie toch steeds boeiend, en op het laatst zelfs extatisch.

Nu ligt een vergelijking met sex hier natuurlijk voor de hand (in de trant van: “Wij dames weten al lang dat omwegen veel leuker zijn dan meteen van A naar B”), maar hee, ik vind klassieke muziek leuker, en haal daarom mijn vergelijkingsmateriaal liever bij Ravel, die met zijn Bolero een hysterisch moment van 13 minuten en 28 seconden schreef. In plaats van filters gebruikte hij instrumentgroepen, die dezelfde melodie (of eigenlijk twee) steeds sterker herhalen.

Waar precies het hysterische moment in de Bolero zit, kan ik niet goed bepalen, er zijn er eigenljik twee: eentje waar de strijkersgroep als geheel mee gaat doen, na ongeveer vijf minuten solistenwerk, en eentje op het eind, waarin de pauk na honderden maten rust eindelijk wat herrie mag gaan maken.

Alleen het eind van die Bolero heb ik nooit zo goed begrepen; gelukkig hebben ze bij dancemuziek de fade-out.

]]> 7/27/2003 09:29:28 PM Maaike Beter goed gejat…
Mensen kijken altijd een beetje raar op als ik ze vertel dat ik en van dancemuziek en van klassiek hou. Klassiekliefhebbers vinden altijd dat dance geen muziek is, en dancefanaten vinden het raar dat zo’n ‘klassiek’ meisje ook Tiesto in de kast heeft staan, en het lekkerste werkt met ID&T op de radio.

Toch vind ik dat het verschil tussen klassiek en dance echt niet zo groot is. Eigenlijk heel klein zelfs. Niet bestaand misschien? Tiesto maakt gebruik van klassiek (zo heeft hij bijvoorbeeld het Adagio van Barber in z’n muziek gestopt), en Sensation 2003 is voor de klassiekkenners onder ons ook wel bekend als het Lacrymosa uit het Requiem van Mozart.

Dit soort crossovers is natuurlijk niet nieuw. Ergens in de jaren ’90 haalden producers de woede van de erven Orff op hun nek, toen ze diens O Fortuna voorzagen van een housesausje. Erg verwonderlijk vind ik dit niet, want als je goed kijkt dan is de overeenkomst tussen (romantisch symfonisch) klassieke muziek en dance best groot: beide appeleren aan een bepaald gevoel van overgave, ergens opgaan in, een soort massahysterie, en doen dat graag met een vette baslijn en zo veel mogelijk herrie in de slagwerksectie 🙂

[Ook de tekenfilmindustrie jat al jaren van de klassieken. De Smurfen, bijvoorbeeld, zitten vol met muziek uit de Schilderijententoonstelling van Rimsky Korsakoff. De vluchtscenes uit Tom en Jerry worden extra spannend met de zevende symfonie van Dvorak. Ook weer niet raar, als je bedenkt dat veel klassieke muziek uit de romantische periode een groot verhalend gehalte had.]

]]> 7/27/2003 01:30:09 PM Maaike Helvetica vs. Arial

Er was eens een heel mooi lettertype, Helvetica. Opeens kwam daar het grote, boze Microsoft voorbij. Microsoft confisceerde Helvetica als lettertype voor hun operating system (waarvan de interface ook al goed gejat was van Apple), en noemde het Arial.

Wil je als ware lettertypeliefhebber wraak nemen? Dat kan op Engage.

Nog wat leerzame links:
– Zie jij het verschil tussen Arial en Helvetica? Test je kennis in deze quiz.
– Een artikel van Mark Simonson over het verschil tussen Arial en Helvetica.
– En van dezelfde schrijver ook een stuk over de geschiedenis van Arial.

]]> 7/26/2003 09:12:05 PM Maaike Strippen
[Dit stukje verscheen al eerder op het weblog van Hendrikx van der Spek]

Beste meneer Schering

Ik gebruik al jaren uw anticonceptiepil Microgynon. En al jaren erger ik mij aan de gebruikersinterface van uw product. Kijkt u even met mij mee. Half zeven ‘s morgens: ik sta op, loop zonder lenzen naar de badkamer en grijp naar mijn pilstrip.

Om de juiste pil te pakken te krijgen, moet ik het volgende doen:
Ik pak de strip op. Negen van de tien keer met de pil-kant naar mij toe. Aan deze kant staan geen dagen vermeld.

Ik draai de strip om naar de folie-kant om de juiste dag te zoeken.

Ik draai de strip weer om naar de pil-kant om de pil uit de strip te drukken.

Ik vergeet welke pil het was, omdat de dagen aan de folie-kant van de strip staan, en niet aan de pil-kant.

Ik draai de strip nogmaals om (met de folie-kant naar mij toe, volgt u het nog?) en zoek de juiste dag op.

Ik probeer de pil uit de strip te duwen terwijl de folie-kant nog naar mij toe is gekeerd.

De pil vliegt uit de strip en valt op de grond. Zonder lenzen in vind ik dat ding nooit meer.

U snapt mijn probleem gelukkig heel goed, want bij de Femodeen-pil, die ook uit uw fabriek afkomstig is, staan de dagen aan de pil-kant. En bij de Meliane-pil staan de dagen zelfs aan allebei de kanten!

Doet u mij dus een plezier, en pas ook de Microgynon-strip aan.

Dank u wel.

]]> 7/26/2003 05:13:27 PM Maaike Gisteren gezien: de Kameleon. Wat moet ik er van zeggen…de film was wel heel Nederlands, wat voor mij betekent dat er niet echt een lopend verhaal in zit, allerlei stijlen door elkaar heen worden gehaald, en om toch nog maar wat spektakel te krijgen er zelfs een hele tornado wordt afgestuurd op Friesland (wel weer grappig: die wordt aangekondigd door Piet Paulusma). In Engelse handen had hier waarschijnlijk iets veel mooiers uitgekomen.

Toch vond ik op de een of andere manier de sfeer van het boek zeker terug in de film, inclusief de plaatjes die ik in m’n hoofd had bij de personages. Koen en Jos van der Donk zijn gewoon Hielke en Sietse, en dan maakt het echt niet uit dat ze constant met dezelfde uitdrukking voorbijlopen, -varen of -rennen.

Links:
Het dorp Terherne aan het Snekermeer is het officiele Kameleondorp.

Recensie uit het Parool.

Maak je eigen kameleon van papier-mache.

]]> 7/26/2003 05:06:57 PM Maaike Weblog wint nog steeds aan populariteit

Van Nu.nl:
Veruit de meeste weblogs zijn in de Engelse taal, zo blijkt uit BlogCensus, een onderzoek van het Amerikaanse National Institute for Technology and Liberal Education. Van de 655.631 door hen onderzochte weblogs zijn er 350.097 Engels, 54.496 Portugees, 42.677 Pools, 27.002 Farsi, 10.381 Frans, 9.509 Spaans, 7.736 Duits, 7.017 Italiaans, 3.684 Nederlands en 3.542 IJslands.

27.002 weblogs in Farsi? Wat is Farsi?

“Persian Language, also known as Farsi, is the most widely spoken member of the Iranian branch of the Indo-Iranian languages, a subfamily of the Indo-European languages. It is the language of Iran (formerly Persia) and is also widely spoken in Afghanistan and, in an archaic form, in Tajikistan and the Pamir Mountain region.” (Farsinet.com)

Als het weblog staat voor vrijheid van meningsuiting, dan is het natuurlijk een goed teken dat er in landen als Iran en Afghanistan zo veel gelogd wordt. Wel jammer dat het niet zo lekker wegleest.

]]> 7/25/2003 04:28:37 PM Maaike Vanavond trouwens nog meer jeugdsentiment: ik ga naar de Kameleon.

]]> 7/25/2003 04:14:23 PM Maaike Grrrr…heb ik een stekkerdoosje gehaald om m’n TV-kabel in tweeen te kunnen splitsen, zitten de aansluitingen verkeerd om. Of ben ik nu gewoon een meisje? Misschien had ik vroeger naar Technika 10 moeten gaan, een techniekclub voor meisjes. Dan was ik nu aan de slag gegaan met een ontdekdoos, en wist ik of stroom ook door mijn beugel ging.

In ieder geval kan m’n computer nu TV-signaal opnemen. Gaat wel hard, 1 minuut a 50 mb, maar ja, met een harde schijf van 80 gb gaat de Zevensprong vast wel lukken.

]]> 7/25/2003 04:11:37 PM Maaike Jeugdsentiment: de Zevensprong wordt herhaald.

Jee, wat een ‘sign of the times’ is deze serie zeg! Een klas met oersaaie, superbrave, muisstille kinderen-voor-kinderen, en meester Frans maar klagen dat’ ie ze zo moeilijk in bedwang kan houden omdat ze zo’n last hebben van de hitte. En toch kan ik me niet herinneren dat dat mij, of m’n ouders, toen opviel. Waren wij dan ook zo?

Zelfs nu, 22 jaar later, is de spanning nog steeds aanwezig. En die muziek van Tonny Eijk blijft ook prachtig. En die spencertjes, die had ik ook!

Leuk dus, die herhaling, alleen moet ik nu nog uitzoeken hoe ik m’n computer zo ver krijg dat hij de overige afleveringen opneemt.

]]> 7/25/2003 12:43:00 PM Maaike Hallo en welkom bij mijn weblog. Ik log al wat langer, maar dan vooral over mijn werk, en de laatste tijd merkte ik dat ik daar steeds minder zin in had. Er was nog zoveel leuks te schrijven! Vandaar dat ik nu dit persoonlijke log ben begonnen.

]]> 7/24/2003 10:33:14 PM Maaike

Maaike
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.