Top
Webloguniversum – Sonorant
fade
2434
post-template-default,single,single-post,postid-2434,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.3.6,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-grid-1300,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-vertical,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,eltd-light-header,eltd-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Webloguniversum

Webloguniversum

Lokje en ik zaten net even te gedachtenwisselen over het fenomeen weblog in relatie tot termen als schrijver, lezers, publiek, doelgroep en leesbehoefte. Volgens de klassieke communicatietheorie, zoals die bijvoorbeeld wordt gepreekt door de HvdS-nar, moet een schrijver van een weblog in de eerste plaats voldoen aan de behoefte van zijn lezers. Is dat niet het geval, zo redeneert de HvdS-nar, dan wordt een log niet gelezen. En dat is, volgens de HvdS-nar, heel erg.

Lokje en ik zijn het erover eens dat deze theorie niet van toepassing is op weblogs, maar we konden onze vinger niet op de zere plek leggen. Schrijven loggers niet om gelezen te worden? Waarom zit ik dan iedere dag m’n stats te controleren? En waarom worden er dan awards uitgereikt voor populaire logs?

Zojuist bedacht ik me dat de scheidslijn in dit geval misschien niet tussen lezers en schrijvers ligt, maar tussen webloggers en niet-webloggers. Iedere weblogger is namelijk zowel lezer als schrijver. ‘Duuuuh’, hoor ik jullie al denken. Maar dit onderscheid werpt een ander licht op het fenomeen webloggen:

  • Lezen en schrijven vormen samen de activiteit webloggen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik me voorneem om even lekker te gaan loggen, betekent dat voor mij zowel het schrijven van stukjes als het lezen van andere logs.
  • Als webloglezer lees ik niet zozeer vanuit een publieksrol, maar vanuit de rol als mede-schrijver. Ik ben niet zozeer geinteresseerd in de boodschap die de schrijver wil overbrengen, maar in de schrijver zelf. De schrijver hoeft dus geen rekening te houden met wat mij interesseert; ik zoek hem/haar bewust op, bevalt met dat niet, dan zoek ik een ander log.
  • Als weblogschrijver schrijf ik vanuit een unieke, ietwat tegenstrijdige positie: ik vervul mijn eigen schrijfbehoefte, maar draag ook bewust bij aan het geheel van weblogs. Stokjes zijn hier een goed voorbeeld van: tuurlijk geeft iedereen eerst grondig af op weer zo’n onzinnige invulling van je logtijd- en ruimte, om vervolgens dagenlang te zwoegen op een stokje dat alle andere stokjes overtreft.
  • Webloggers maken dus eigenlijk deel uit van een groot webloguniversum, waarin de onderwerpen mijlenver uit elkaar kunnen liggen, maar de loggers onderling worden verbonden door het besef dat ze allemaal, ieder met hun eigen unieke log, zowel lezer als schrijver zijn. Daarom is het voor niet-loggers waarschijnlijk ook zo moeilijk te begrijpen wat de lol is aan webloggen: met het alleen lezen van logs heb je maar de helft van je lol.

    Back to work, me!

    Maaike
    No Comments

    Sorry, the comment form is closed at this time.